Reklama
 
Blog | Tereza Valkounová

Výchova nebo záchod?

Někdy to vypadá, že nejzásadnější věcí pro předškolní vzdělávání jsou toalety. S jejich počtem, ale i na centimetry předepsaným umístěním se pere nejedna klasická školka, natož pak lesní. V lese obvykle moc záchodů nenajdeme. Je proto výchova bez nich vyloučená?

Kdo zažil výlet s dětmi do přírody tuší, o čem to je. Dítě si potřebuje odskočit? Tak si odskočí – někdy doslova – dál od cesty, nic složitého. V lesních MŠ tráví děti skutečně převážnou většinu času v lese. Dokola opakují, že to je důvod, proč nepotřebují nákladné budovy, protože v nich zkrátka nejsou. Ani běhat na záchod tam z lesa nebudou. Nedávno se podařil v této věci průlom – definice lesní mateřské školy ve školském zákoně stavby dokonce zakazuje.

Stále ale není vůbec jasné, jak budou vypadat předpisy pro místo, kde v lesních školkách děti obědvají a odpočívají. Říkáme tomu zázemí. Často jsou to jurty – malebné kruhové stany, nebo třeba zahradní altánky. Máme tam vedle dětského stolečku se židličkami uložené pomůcky na ven, náhradní oblečení, nebo spacáky na spaní. Dlužno dodat, že v lesní školce bývá skupina dětí výrazně menší, obvykle okolo patnácti dětí. Děti v zázemí opravdu netráví ani jeden celý den, to by pak nebyla lesní mateřská školka, podle toho se zkrátka pozná. A kolik tedy mají mít v zázemí těch záchodků a jakých, když často nemají ani přípojku na tekoucí vodu a kanalizaci? Záchody jsou suché, tzv. kompostovací. Je to taková vychytávka používaná běžně třeba ve Skandinávii nebo v Německu. Voda je i v lesních školkách mokrá, ale místo kohoutku teče z barelu, který obvykle rodiče každý den přivezou čerstvou. Vysvětlujete dětem, že nemají nechávat zbytečně téct vodu? Tady je taková věc jasná a srozumitelná všem i bez vysvětlování.

Takhle lesní školky fungují. Dělají věci tak, aby plnily potřebný účel a nebrodily se nánosem nejasných pravidel. V Asociaci lesních MŠ nicméně nadále řešíme záchodky a další předpisy pro zázemí. Kdo by si rád zázemí lesní školky prohlédl, může oslovit svou nejbližší lesní školku, kterou najde na  mapě na www.lesnims.cz. Dobrým dnem pro návštěvu může být 22. června, kdy lesní MŠ po celé republice otevřou své branky a vrátka. Ve stejný den zazní na Ministerstvu životního prostředí doporučení od německých odborníků pro české zástupce odpovědných úřadů. Zazní možná i to, že třídou (se „záchodem“) může být v Německu i samotný les.

Reklama